OPŠTINU VELIKA PLANA OD 2018. GODINE OČEKUJE 500 RADNIH MESTA

DSC_1146_151211_131251_151224_110048.jpg

Na teritoriji cele opštine Velika Plana veoma je živa investiciona aktivnost na izgradnji novih i revitalizaciji devastiranih industrijskih objekata.

Lokalna samouprava je kao osnovne pravce razvoja opredelila otvaranje novih radnih mesta i izgradnju komunalne infrastrukture.

U toku ove godine izvršena je prodaja imovine stečajnih dužnika hotel „Plana“ ad, mlekara „Plana“ ad i sportsko-modne konfekcije „Perkon“ ad u Velikoj Plani, puštena je u rad nova klanica živine i otpočela je izgradnja objekta nove mlekare u industrijskoj zoni. Takođe je otpočela izgradnja objekata farme živine u Miloševcu, a u Lozoviku je pušten u rad pogon konfekcije „GMS“ iz Smedereva.23439388_10212827499716523_1934237091_n.jpg

Izuzetno atraktivan objekat hotela „Plana“ smešten u neposrednoj blizini manastira Pokajnica sa izuzetno bogatim sadržajima dve restoranske sale, lovačkom salom, aperitiv barom, kongresnom dvoranom i 220 ležajeva, godinama je bio u stečaju. Objekat je potpuno devastiran tako što su u toku stečaja iz objekta pokradeni oprema, nameštaj i poskidane sve instalacije, a sam objekat bio je napadnut zubom vremena. Lokalna samouprava uspostavila je dobar poslovni odnos sa Obnovom Petrol iz Saraoraca koja je kupila ovaj objekat u postupku stečaja i otpočela sa detaljnom rekonstrukcijom. Hotel će delimično biti pušten u rad u prvom kvartalu 2018. godine i zaposliće tridesetak radnika.


20171110_09165811111111111111111.jpg

Mlekara „Plana“ ad je takođe primer neuspešne privatizacije društvene svojine. Naime, nad ovim akcionarskim društvom pokrenut je postupak stečaja. U postupku stečaja imovinu stečajnog dužnika kupila je firma „Millc prom“ iz Stenjevca kod Despotovca koja je otpočela rekonstrukciju objekta i očekuje se da otpočne sa radom početkom naredne godine i takođe uposli novih tridesetak radnika.


23439651_10212827211829326_2010922406_n.jpg

Nekada nadaleko čuvena brendirana sportsko-modna konfekcija „Perkon“ u Velikoj Plani, koja je u najboljim danima zapošljavala preko 600 radnika, takođe je doživela sudbinu stečaja. Stečaj je otvoren 2007. godine i objekti ovog nekadašnjeg konfekcijskog giganta potpuno su devastirani. Tokom leta ove godine objekte ovog stečajnog dužnika kupio je gospodin Safet Saglam, vlasnik firme „Sercanteksil“ iz Istanbula i otpočeo obimnu rekonstrukciju i adaptaciju za proizvodnju perjanih jakni i konfekcije za brendirane evropske firme. Očekuje se da će obnova objekata biti završena do kraja ove godine. Odmah će biti upošljeno 150 radnika, a u narednom periodu zaposlenje u ovoj firmi pronaći će ukupno 400 radnika.


4_176.jpg

Industrijska zona u Velikoj Plani dugo je bila neiskorišćeni potencijal za ekonomski razvoj opštine. Preduzimljivošću lokalne samouprave na toj lokaciji izgrađena je potpuno nova živinska klanica koja zadovoljava sve standarde za izvoz na svetsko tržište i koja zapošljava 100 radnika.


20171031_064902.jpg

Početkom novembra ove godine otpočela je u industrijskoj zoni izgradnja potpuno nove mlekare koju podiže firma „Kruna komerc“ iz Beograda. Mlekara se gradi u skladu sa najzahtevnijim standardima za preradu mleka i mlečnih proizvoda i sa izvoznim ambicijama. Pored prerade mleka, ova mlekara će se baviti i farmerstvom u sopstvenim farmama mlečnih krava i kooperacijom sa stočarima koji poseduju muzne krave. Očekuje se da u mlekari bude zapošljeno pedesetak radnika, a da će kooperacijom biti obuhvaćeno isto toliko farmera na teritoriji naše opštine.


20171110_083048.jpg

Na izuzetno povoljnoj saobraćajno-geografskoj lokaciji u Miloševcu firma „Cmana promet“ iz Krnjeva podiže modernu živinarsku farmu velikog kapaciteta u kojoj se očekuje da zaposlenje nađe dvadesetak radnika.

U Lozoviku, najvećem i najnaprednijem selu opštine Velika Plana, agilnošću poslenika mesne zajednice i lokalne samouprave otvoren je pogon za proizvodnju konfekcije sa novih 30 radnih mesta.

Lokalna samouprava nastavlja sa investicionim aktivnostima u razvoj infrastrukture potrebne za dalje širenje industrijske zone u Velikoj Plani i na drugim lokacijama na teritoriji opštine. Najbolja reklama za privlačenje novih investitora jesu investitori koji su već došli i koji iskazuju zadovoljstvo angažmanom i efikasnošću lokalne samouprave, kako u pogledu izdavanja građevinskih dozvola, tako i u svakoj vrsti pomoći u ostvarivanju namera investitora. Očekuje se u narednoj godini priliv novih investitora. U industrijskim kapacitetima koji će biti otvoreni do kraja ove i početkom naredne godine posao će naći oko pet stotina građana opštine Velika Plana, a plan lokalne samouprave je da se u narednoj godini otvori još 300 radnih mesta. Posebno zadovoljstvo ovim investicionim aktivnostima i otvaranju novih radnih mesta daje činjenica da se nova radna mesta otvaraju i u gradu i u selima što doprinosi ravnomernom ekonomskom razvoju cele opštine.

Powered by WebExpress